Thema: Natuurbescherming
Het beheer plan wordt herzien. Een van de belangrijkste problemen is de ernstige verdroging van de hele Brabantse Wal. Dit wordt veroorzaakt door weinig regenval, hete droge zomers, waterwinning door Evides en wateronttrekkingen voor de landbouw. We hebben de Raad van State gevraagd de provincie op te dragen het nodige extra onderzoek te doen en de nodige extra beheermaatregelen in het beheerplan BW op te nemen om volledig invulling te geven aan de, voor het gebied geldende, ‘Sense of urgency’ van de wateropgave tot herstel en behoud van grote (zeer) zwak gebufferde vennen in grote open heidevelden.
We hebben hierop gewezen in ons bezwaar bij de RvSt. Evides heeft geen hoger beroep ingesteld. RvSt heeft onze bezwaren afgewezen maar geeft wel aan dat provincie iets moet doen aan de water onttrekkingen door de landbouw.
Verder is duidelijk dat het Waterschap nog niet voldoende maatregelen neemt om water vast te houden. Zo wordt met betrekking tot het beheer van stuwen op watergangen te weinig vanuit het watersysteem gekeken (water vasthouden) en teveel van het individuele boerenbelang (vaak onnodig te snel afvoeren). De groene partijen hebben hun opmerkingen op het nieuwe waterbeleidsplan waterschap Brabantse Delta geformuleerd.
Op 14-06-2022 was onze advocaat bij de RvSt en werd gesproken over de waterwinning. Bedrijven hebben een oude vergunning die geldig blijft. Agrariërs hebben die vooralsnog niet nodig, bezien wordt of dit zo blijft.
We dringen er op aan dat onderzocht wordt of kwelwater ri. Markiezaat gestuurd kan worden i.p.v. lozing op de Westerschelde.
Regionaal water en bodemprogramma is vastgesteld door de provincie. Het is de bedoeling zuiniger om te gaan met grondwater. Verbetering van de bodemstructuur moet leiden tot betere sponswerking en meer water vasthouden. De provincie is verantwoordelijk voor diepe grondwater en neemt maatregelen om grote winningen te beperken. Het waterschap regelt ondiepe grondwater en oppervlaktewater. Hier zijn nog veel problemen. Kleine onttrekkingen (tot 10m3 per uur) zijn vergunningvrij. Dit is vooral voor agrarisch gebruik. Alle kleine onttrekkingen samen hebben een fors effect, zeer negatief voor natuur. De zienswijze van Werkgroep Behoud de Peel geeft een berekening van de effecten voor die streek. Dat heeft geleid tot een aanpassing van de vergunningen aldaar.
De recreatiedruk is sterk toegenomen door covid-19 en de aanleg van nieuwe mountainbikeroutes. Er zijn nieuwe routes aangelegd (o.a. om bezoekersstromen te scheiden owv onderlinge hinder (wandelaar, fietser, …) maar er zijn heel wat tekortkomingen. Zo zijn andere kleine paadjes niet fysiek afgesloten, hoewel dit in de ecologische studie verbonden aan de vergunningverlening dit duidelijk als voorwaarde is gesteld. Daardoor is het dichte netwerk aan paden in het gebied alleen maar toegenomen, waardoor het gebied waar geen recreatie is, of waar recreatie geen negatieve impact heeft alleen maar kleiner is geworden.
Namiro heeft een uitbreide toelichting gegeven waarin alle feiten en falen duidelijk aangekaart werden. Dit is aan de beheerder van het Grenspark voorgelegd, maar heeft nog niet geleid tot duidelijke maatregelen. De realisatie van deze nieuwe paden geeft aan dat het Grenspark kiest voor ‘minder hinder voor de bezoeker’ terwijl in N2000-gebied het belang van de natuur voorop staat zodat de ingrepen in het gebied steeds zouden moeten leiden tot ‘minder hinder voor de natuur’ of ‘versterken van de natuurwaarden’.
Er wordt op initiatief van de provincie regionaal geïnventariseerd welke mogelijkheden er zijn om zowel de natuur als de agrarische sector voldoende perspectief te bieden. De Brabantse Wal is een van de aangewezen gebieden met complexe opgaven
We constateren dat het aantal oefeningen is toegenomen. De terreineigenaar had gezegd dat het contract beëindigd zou worden, maar daar is vooralsnog niets van te merken.
Vogelwerkgroep meldt dat door Covid19 de overlast sterk is toegenomen omdat Chinooks niet meer in Duitsland kunnen oefenen. VWG heeft het uitgebreid in een rapport vastgelegd.
Zeven oktober vergadert de COVM. we zullen het daar aankaarten en ook contact opnemen met Br Landschap om te horen wat hun bevindingen zijn.